Op dinsdag 28 mei ging groep 5/6 wel een hele stap terug in de tijd. Tijdens de schoolreis hebben de leerlingen een dag in de bronstijd ervaren.
Hun dag begon als alle andere schooldagen, de wekker ging, wassen, ontbijten en noem maar op wat er allemaal bij het ochtendritueel hoort. Op school was iedereen op tijd en dus konden we naar de bus, deze stond bij de bushalte “kapsalon” klaar.
We werden naar de boot gebracht met de heeeeele lange bus, daar zijn we weer uitgestapt om te voet met de boot mee te gaan. Op de boot even wat kunnen drinken en eten. In Den Helder stond de volgende bus startklaar. Daar ging de reis verder naar Enkhuizen met als bestemming het Zuiderzeemuseum.
Daar aangekomen lag er ook weer een boot klaar om ons naar het Zuiderzeemuseum te varen. Op de kade stonden twee dames ons al op te wachten. Anders gekleed dan wij, dat viel wel op. Al snel werden ook wij in groffer geweven stof gehuld en werd ons gevraagd om wat kruiken met water, een pot honing, wat stenen en beenderen (gereedschappen) mee te nemen. Samen begonnen we aan de wandeling. In het natuurgebied namen we een grote stap en belanden wij in een boerderij van wel 3000 jaar geleden, gemaakt van leem met een rieten dak.

Zuiderzeemuseum (Custom)In de boerderij werd ons het een en ander verteld over het leven van toen. Ook was er genoeg te zien, te voelen. De bijlen, schoenen van koeienhuid, een roeispaan van een schouder van een koe. Prachtig om te ervaren hoe creatief deze mensen toen al waren.
Na onze lunch mochten we allemaal zelf aan de slag. Er moest op een steen graan gemalen worden tot meel voor wat koekjes, er werd gevlochten met vier touwtjes (samenwerking ten top), het maken van een amulet, vlechten van riet, schapenvacht spinnen en niet onbelangrijk er werden pogingen gedaan om vuur te maken. Een hele prestatie!
Iedereen is heel actief bezig geweetst, de sfeer was prima.
Als afsluiting kreeg ieder een stukje van de zelfgemaakte koek (met honing) en daarbij een kopje kruidenthee (munt-citroen uit eigen tuin) en een kom van aarde werk.
Hierna koos ieder toch weer voor de eigen kleding en stapten wij weer op de boot van het Zuiderzeemuseum om vervolgens weer luxe in de bus te stappen en ons naar huis te laten vervoeren.
Op de boot nog even een heerlijk ijsje genomen, want wat was het een stralende dag.

En ja dan bij de bushalte….stonden ouders, opa’s, oma’s, bekenden te wachten, daar kwam wel een bus…….., maar zonder kinderen en begeleiders. SCHRIK, want ze zaten toch echt niet onder de banken! Maar gelukkig kwam iedereen te voet aan bij de bushalte, gezond en wel.

We hebben er weer een fantastische herinnering bij!
De foto’s volgen z.s.m.